Beantwoord de vragen.

Waarom is de nationale kleur van Nederland nou Oranje?

Waarom is de nationale kleur van Nederland nou Oranje? Want onze vlag is rood, wit en blauw van kleur. Maar waar komt dan toch die oranje vandaan? Wij zijn hier even ingedoken en zijn erachter gekomen dat wij deze mooie oranje kleur te danken hebben aan: Willem van Oranje Nassau.

Oranje de kleur van Nederland | Rood, Wit, Blauw van de Nederlandse vlag

We gaan even terug naar het jaar 1533. Toen werd onze vader des Vaderlands, Willem van Nassau geboren. Hij kreeg de titel ‘van Oranje Nassau’ pas op latere leeftijd, door zijn neef in Frankrijk. Deze neef: René van Chalon was de baas van het prinsdom Orange in het zuiden van Frankrijk. René stierf in het jaar 1544 en liet al zijn bezittingen na aan zijn neefje Willem van Nassau. Maar niet alleen kreeg Willem het regentschap over het onafhankelijke Prinsdom; ook de benaming ‘Prins’ en ‘Orange’ kreeg hij in zijn titel. Aangezien Orange in het Nederlands Oranje is, werd zijn officiële benaming: Prins Willem van Oranje Nassau.

Prins Willem van Oranje Nassau werd in Nederland heel belangrijk in de tachtigjarige oorlog. Er was toen erg veel verzet tegen de Spanjaarden en Willem van Oranje Nassau was de leider van deze opstand. Hierdoor werd hij erg populair onder de Nederlandse bevolking. Tijdens dit verzet is ook de Nederlandse vlag van Nederland ontstaan. De kleuren van hun leider Willem waren Blauw en Wit. Willem van Oranje Nassau droeg deze kleuren altijd op zijn uniform. Aangezien Oranje in zijn naam zat, werd de vlag eerst Oranje, Wit en Blauw. Later is dit veranderd naar Rood, Wit, Blauw. Waarschijnlijk omdat het oranje textiel in die tijd op was of omdat scheepslieden rood duidelijker vonden. Maar van de kleur oranje hebben we nooit afscheid genomen. Vooral toen we ook echt onze onafhankelijkheid verkregen door Willem van Oranje Nassau, is de kleur oranje altijd gebleven.

Einde van de titel ‘Oranje van Nassau’ en de Oranje artikelen van nu

Ondanks dat het voor Prins Willem van Oranje Nassau niet zo goed afliep en hij neergeschoten werd door Balthazar Gerards, zijn wij maar al te blij met de oranje kleur die wij nu als nationale kleur van Nederland hebben. Wij eren nog elk jaar de grondlegger van ons land, door zijn kleuren te gebruiken. Als hij er niet was geweest dan zagen onze sportwedstrijden en feestdagen er een stuk minder kleurrijk uit!

Met onze oranje festivals en festiviteiten eren en bedanken wij onze voorvader Willem van Oranje Nassau voor al zijn daden in de 16e eeuw. Maar ook het vieren van de verjaardag van onze Koning nu op 27 april: Willem-Alexander-der Nederlanden, wie ook achter, achter, achter, achter, achter, achter, achter, achter, achter, achter, achter, achterkleinzoon is van Willem van Oranje Nassau. [VRAAG 8] draagt onze koning de titel Prins Oranje van Nassau, ter ere van Willem I. Deze titel wordt al vanaf 1533 overgedragen op elke opvolger.

Enter your username and password to log into your account

Allready have an account?

Registration form

This field is required.
This field is required.
This field is required.
This field is required.
This field is required.
This field is required.

login

Enter your email and password and start exploding killer features